Tien genomineerden SAM Restauratie-publieksprijs

(foto boven: prijswinnaar 2015, Villa Halve Maan, 1e Beukenlaan 3)

De SAM Restauratie-publieksprijs 2019 van de Stichting Apeldoornse Monumenten wil authentiek cultureel erfgoed onder de aandacht brengen en eigenaren van dergelijke panden belonen voor de wijze waarop zij hun pand koesteren. Alle panden in de gemeente Apeldoorn (stad, dorpen en buitengebied) die de status hebben van karakteristiek of beeldbepalend pand, gemeentelijk- of rijksmonument of anderszins karakteristieke oude panden en die tussen 1 januari 2016 en 31 december 2018 vakkundig zijn gerestaureerd, kunnen meedingen naar deze prijs. Tot 1 juni werden percelen voorgedragen.

Onlangs is er door de SAM met hulp van een (bouw)technische jury een uiteindelijke lijst samengesteld met daarop tien genomineerden.

Iedereen kan meestemmen
Wij nodigen u graag uit om mee te gaan met een bus van de Stichting Veteraan Autobussen langs de tien genomineerden. Deze rit is strak gepland in tijd en er wordt vaak en veel uit- en ingestapt, dus is het helaas voor belangstellenden die slecht ter been zijn niet te doen. Stuur voor zondag 15 september een e-mail naar info@apeldoornsemonumenten.nl met vermelding van het aantal deelnemers, of meld u tijdens het Open Monumenten weekend aan bij de EPA-stand in het Theehuis, Berg & Bos (foto).

De busrit is gepland op zaterdag 28 september, vanaf 11.00 uur bij ACEC-café aan de Roggestraat (foto). Alleen diegenen die meegaan met de rit hebben stemrecht. Zij mogen beoordelen wie er de eerste, tweede of derde prijs verdient. Er zijn geen kosten aan verbonden en tijdens de busrit worden broodjes en koffie/thee/water aangeboden. Na afloop – terug bij het ACEC-café om ca 17.00 uur – kunt u onder het genot van een versnapering uw stem uitbrengen.

Half november is er een ceremoniële bijeenkomst waar de winnaar wordt bekendgemaakt. Deze krijgt uit handen van wethouder Sandmann (foto) een oorkonde en een sculptuur.