Terugblik op de Open Monumentendagen 2023

Het Open Monumentenweekend was dit jaar één groot zonovergoten feest. Bij temperaturen boven de 30 graden genoten jong en oud en alles ertussenin van levende monumenten. Zelden zoveel kinderen en jongeren zien genieten van levend erfgoed, waaronder in Loenen een spuitende brandweerslang uit een oude brandweerauto ter afkoeling van de zinderende hitte met als toegift een fantastische gele brandweerhelm cadeau.

Jongerengidsen begeleidden honderden bezoekers langs de vijf monumenten plus een monumentale sequoia op het Landgoed Spelderholt (Foto Rob Voss), terwijl op Landgoed de Kopermolen bezoekers de historie van de in de jaren 30 gesloopte kopermolen beleefden. In Hapsdorp toonden kinderen hun ouders hoe ze als bewoners uit de ijzertijd op schoolkamp ‘overleefden’..

…en in het Orderbos probeerden ze uit hoe archeologen van scherven een kruik in elkaar zetten. Jong en oud kon in het Westenenkerpark leren schermen en daar in de Rietendakschool weer eens voelen hoe het is om met een ouderwetse kroontjespen te schrijven. Druk was het ook op Paslaan 13, de prachtige villa die van top tot teen en van voor tot achter was opengesteld om van dichtbij te zien hoe mooi zo’n monumentale villa van binnen en buiten is. Dit is slechts een greep uit de bruisende activiteiten van het OMD-weekend, verrijkt met de onvolprezen verhalen van het Vertelgenootschap, veel muziek en informatieve wandelingen met gidsen. Heel veel dank aan alle eigenaren die hun locatie openstelden en de vrijwilligers die dit veelzijdige programma mogelijk maakten. De foto’s  geven een indruk van de geweldige sfeer.