In 2020 hebben de gemeente Apeldoorn en de Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) gezamenlijk het Platform Monumenteigenaren opgericht.
Dit Platform heeft als doel om alle eigenaren van beschermde panden (rijks- en gemeentelijke monumenten, erkende karakteristieke, erkende beeldbepalende en overige panden binnen een erkend beschermd stads- of dorpsgezicht) in de gemeente Apeldoorn te ondersteunen bij de instandhouding, restauratie en verduurzaming van hun pand door middel van:
Villa Halve Maan, winnaar SAM Restauratie-prijs 2015
Eigenaren van monumentale of beschermde panden worstelen vaak met gelijksoortige vragen over de instandhouding, restauratie en verduurzaming van hun pand. Dergelijke vragen komen vaak bij de gemeente Apeldoorn en bij SAM-Erfgoed terecht.
Tijdens een bijeenkomst van de gemeente Apeldoorn over verduurzaming van monumenten op 23 september 2019 werd door een van de deelnemende monumenteigenaren het plan geopperd om een platform voor monumenteigenaren op te richten. De gemeente Apeldoorn en SAM Erfgoed besloten te bezien of dit initiatief gezamenlijk vormgegeven kan worden met behoud van ieders verantwoordelijkheid.
We zijn verheugd te melden dat dit platform begin 2020 is opgericht.
Alle eigenaren van een rijks- of gemeentelijk monument, een erkend karakteristiek pand, of van een pand binnen een erkend beschermd stads- of dorpsgezicht in de gemeente Apeldoorn kunnen zich aanmelden als lid van het platform.
Alle leden worden per e-mail op de hoogte gehouden van de activiteiten van het platform en kunnen zich daarvoor dan als eersten aanmelden. Het lidmaatschap van het platform is kosteloos. Voor deelname aan de activiteiten wordt een kleine, kostendekkende, vergoeding gevraagd. Hieronder treft u het aanmeldformulier aan.
Villa Electra, winnaar 2e-prijs SAM Restauratie-prijs 2019
In het najaar van 2020 hebben de Stichting Apeldoornse Monumenten en de gemeente Apeldoorn zes cursusavonden georganiseerd voor monumenteigenaren en eigenaren van een beschermd pand. Het cursusprogramma staat hieronder.
Als u op de blauwgekleurde tekst bij het onderwerp klikt vindt u informatie in de vorm van geluidsopnames en/of presentaties over de gehouden cursus.
Het ligt in de bedoeling deze cursussen in 2021 weer aan te bieden. Meer informatie en mogelijkheden tot aanmelden volgen geruime tijd ervoor.
Aan de hand van vier concrete casussen in de stad geven experts, georganiseerd door de gemeente Apeldoorn, webinars. U kunt ze óf allemaal volgen, óf één interessant webinar uitzoeken. Er is gelegenheid om vragen te stellen. Meer info? Mail naar adviseur erfgoed Henriette Sanders: h.sanders@apeldoorn.nl.
Donderdag 18 februari 2021 20.00-21.30 uur | monumentale vrijstaande woning Benjo Zwarteveen bespreekt het verduurzamen van een vrijstaande negentiende-eeuwse woning in de Parken. Is een volledige elektrische oplossing haalbaar? Of zou je voor een hybride vorm van verwarmen moeten gaan (denk aan warmtepomp en in de toekomst waterstof- of groengas)? En hoe pak je de raam- en gevelisolatie aan? Dit is te zien op – https://youtu.be/wFPOysPgRq4
Woensdag 24 februari 2021 20.00-21.30 uur | monumentale, deels geïsoleerde woning optimaliseren Benjo Zwarteveen bespreekt een al redelijk geïsoleerde woning aan de Mariastraat. Hoe is de isolatie bij deze woning opgepakt en is het zinvol de bestaande isolatie te optimaliseren? En kan in deze oude woning de CV-ketel vervangen worden door een warmtepomp? Welke opties heb je? Verder laat Benjo zien welke energieslurpers u in huis zou kunnen vervangen voor zuiniger exemplaren. Dit is te zien op – https://youtu.be/WNU8LVIBZkw
Dinsdag 2 maart 2021 20.00-21.30 uur | monumentale boerderij Martijn Haitink (Dijkoraad) bespreekt het verduurzamen van een kleine boerderij. We gaan in op enkele opvallende kenmerken van historische boerderijen en de vraag wat dat voor het verduurzamen van uw woning betekent. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een rieten kap? Kan je die zomaar isoleren of komt daar meer bij kijken? En hoe moet u omgaan met de cultuurhistorische waarden in of aan uw woning? Dit is te zien op – https://youtu.be/N0_wAx8vPAo
Donderdag 4 maart 2021 20.00-21.30 uur Martijn Haitink bespreekt een woning uit de periode 1950-1970. Dit webinar geeft u concrete tips om een begin te maken met het verduurzamen van uw woning. Denk aan no-regret-maatregelen. Ook gaan we in op enkele opvallende kenmerken van woningen uit de periode 1950-1970 en de vraag wat dat voor het verduurzamen van uw woning betekent. Denk bijvoorbeeld aan koudebruggen: deze komen veel voor in de naoorlogse woningbouw. Wat zijn dit? En wat betekent dit voor het isoleren van uw woning? En hoe moet u omgaan met de cultuurhistorische waarden in of aan uw woning? Dit is te zien op – https://youtu.be/ZSFaJ-ARrEg