Open Monumentendagen

De SAM heeft wederom de jaarlijkse Apeldoornse Open Monumentendagen georganiseerd. Ze zijn op zaterdag 14 en zondag 15 september 2019. Deze keer met  ‘speciale plekken’ op 22 locaties.

Het programma is online beschikbaar op www.monumentendagenapeldoorn.nl. Liever een gedrukt exemplaar? Deze zijn gratis af te halen bij onder andere de gemeente (Deventerstraat 46) bij CODA, in alle bibliotheek vestigingen en bij verschillende boek- en tijdschriftenwinkels in Apeldoorn en ook op diverse locaties in de dorpen.

‘Plekken’ die ieder jaar weer meedoen – zoals het voormalig Zendstation Radio Kootwijk, Nationaal Ereveld Loenen, De Middelste Molen en de Koninklijke Scholen Gemeenschap – zijn geen typische ‘Plekken van Plezier’. Dit landelijk bepaalde thema werd daarom door de Apeldoornse organisatoren verruimd tot ‘Plekken van Plezier, rust, ruimte, natuur, cultuur, herinnering, bezinning, ambacht, techniek en meer’.

Deze keer duiken we bijvoorbeeld in het ‘Apeldoornse-theater-verleden’; in VUE-Cinemas gaat het over bioscoop-Tivoli (tot 2010 op deze plek), in het voormalige Minerva-theater (sinds 1983 Menorah) wordt u door een bouwhistoricus bijgepraat over de Apeldoornse architect en aannemer Chris Wegerif. En in Orpheus wordt er naast rondleidingen ook uitgebreid stilgestaan bij het ontstaan van de oorspronkelijke bouw en de nieuwbouw.

Er is meer dan genoeg te zien en te doen, van kanovaren bij het Boschbad, bezoeken van het vernieuwde Aardhuis tot rondkijken in de prachtig verbouwde ‘Maalderij’ in Klarenbeek (uit 1920). En wie van de wat oudere generatie is er niet op schoolreisje naar de Loenense Waterval geweest? Maar weet u ook hoe en waarom die is ontstaan?

Het comité Hoenderloo heeft wederom een fraai programma samengesteld; u kunt wandelen, rondrijden met paard en wagen en kijken en luisteren naar de verhalen over het Landgoed Varenna (bij Woeste Hoeve).

We mogen ook nog even de toren op van kinderpretpark Julianatoren, maar alleen tussen 16.00 en 18.00 uur.

De vele monumentale locaties zijn in principe op beide dagen te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur. Er zijn wel wat uitzonderingen, check daarom voor u op weg gaat de exacte openstellingstijden van de locaties in het programmaboekje of op de site!

Het centrale informatiepunt is dit weekend, evenals vorig jaar, in het Apeldoornse stationsgebouw Statie. Vanaf hier vertrekken ook gratis oldtimer pendelbussen meerdere keren per dag richting Radio Kootwijk en richting Aardhuis (vv).

 

Houd mij op de hoogte

Meld u hier aan en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en de voortgang van SAM.