Stationsgebouw krijgt eigentijdse functie

Op vrijdag 1 december jl. werd in aanwezigheid van een groot aantal genodigden, waaronder de regiodirecteur van NS, Gelders gedeputeerde Mevr. Bea Schouten en maar liefst twee Apeldoornse wethouders, t.w. Mark Sandmann en Johan Kruithof, het stationsgebouw van Apeldoorn feestelijk heropend.

Het intern gerestylede gebouw, dat nu de naam STATIE draagt, vormt een warme huiskamer achter de OV-voordeur van Apeldoorn. Niet alleen is er een horecagelegenheid, gerund door Pluryn, waar naast een kop koffie en/of snelle hap ook uitgebreid en relaxed kan worden ontbeten, geluncht of gedineerd, maar ook zijn er op de verdieping werkplekken, twee kleine vergaderruimtes en een riante loungehoek (alles voorzien van Wifi en stopcontacten voor opladers).
Aan de ruime informatiebalie kan informatie omtrent OV (NS, Syntus, Arriva) worden ingewonnen, evenals toeristische informatie. Na de metamorfose vormt het station voor reizigers die per trein of bus in Apeldoorn aankomen, eindelijk weer een waardige entree van onze stad.

De opening op 1 december 2017 was het sluitstuk van een ontwikkelingsproces dat 3 jaar heeft geduurd en dat voortkwam uit de Open Monumentendagen 2014. In september van dat jaar werd het toen leegstaande gebouw door de SAM ‘geleend’ van NS ten behoeve van Vereniging Oud-Apeldoorn (VOA) die er in kader van het thema ‘Op reis’ van die OMD-editie, een expositie inrichtte over VAD-bussen- en spoorhistorie. Na afloop bleek dat er tal van reizigers waren binnengelopen met vragen die ‘vreemdelingen’ kunnen stellen bij aankomst in een voor hen onbekende stad.
Die ervaring was aanleiding voor de SAM om samen met VOA en Erfgoedplaform Apeldoorn in gesprek te treden met NS om te onderzoeken of een informatiebalie annex verwarmde wachtruimte te realiseren zou kunnen zijn.
Die gesprekken mondden uit in intentieverklaring die in maart 2016 werd ondertekend door maar liefst 14 stakeholders, waaronder Pluryn. Deze maatschappelijke onderneming, met hoofdkantoor in Nijmegen, stelt zich o.a. ten doel leerwerkplekken te bieden aan mensen die om welke reden dan ook moeilijk werk in het bedrijfsleven kunnen vinden.

Pluryn gaat STATIE voor tenminste de komende vijf jaar exploiteren. De realisatie van dit project toont eens te meer aan dat de jaarlijkse Open Monumentendagen, die in Apeldoorn al sinds 1988 door de SAM worden georganiseerd, meer kunnen zijn dan alleen een weekend in september monumentale gebouwen bezoeken.