SAM-Restauratieprijs en SAM Foto van het Jaar 2023 bekend

De jury heeft haar werk gedaan en een keuze gemaakt, SAM heeft de winnaar aangewezen van de SAM Restauratieprijs 2023. Het is een prijs die Stichting Apeldoornse Monumenten iedere vier jaar toekent aan het meest vakkundig gerestaureerde pand, gereed gekomen tussen tussen 1/1/2019 en 31/12/2022 en waarbij de historische culturele waarde is versterkt.

De keuze werd gemaakt uit panden in de gemeente Apeldoorn (stad, dorpen en buitengebied), erkend als karakteristiek of beeldbepalend pand, of gemeente- of Rijksmonument of anderszins karakteristieke oude panden. Ook bedrijfspanden en openbare gebouwen die aan deze criteria voldoen konden voorgedragen worden.
Op de foto de winnaar van 2019; De Maalderij in Klarenbeek.

Er was een aparte wedstrijd met een eigen jury waaraan het publiek kon deelnemen: ┬áSAM Foto van het Jaar 2023. Zij konden foto’s uploaden naar de SAM site van een monumenten of karakterisktiek oud pand.

De genomineerden van beide prijzen zijn bekend en de prijswinnaars worden bekendgemaakt in CODA (auditorium) op zaterdag 9 september om 11.00 uur. Wethouder Peter Messerschmidt overhandigt de prijzen na de officiele opening van de Open Monumentendagen. Tevens is er een expositie ingericht met afbeeldingen van alle genomineerde panden. Na het weekend gaat de expositie tot 24 september getoond worden in het Stadhuis.

SAM organiseert deze wedstrijden iedere vier jaar met trots om te benadrukken dat monumenten dienen te worden gekoesterd.

Zie hier voor uitgebreidere informatie over de prijzen.