SAM Restauratie Publieksprijs 2019

Publiek bepaalt welk gerestaureerd gebouw gaat winnen

Op de authentieke sfeer in Apeldoorn kunnen we allemaal trots zijn. Er is in onze gemeente zoveel moois op dit gebied; van koninklijk monumentaal, stadse Jugendstil, monumentale villa’s, karakteristieke hoeves in het buitengebied tot industrieel erfgoed.

De SAM-prijs wil authentiek cultureel erfgoed onder de aandacht brengen en eigenaren van dergelijke panden belonen voor de wijze waarop zij hun pand koesteren.

De Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) wil daarom in de loop van dit jaar wederom de SAM Restauratie Publieksprijs uitreiken aan de eigenaar van het best gerestaureerde gebouw. Alle Apeldoorners krijgen de kans om gebouwen voor te dragen die, naar hun idee, tussen 2016 en 2018 voorbeeldig zijn gerestaureerd.

Alle panden in de gemeente Apeldoorn (stad, dorpen en buitengebied) – die de status hebben van karakteristiek of beeldbepalend pand, gemeentelijk- of rijksmonument of anderszins karakteristieke oude panden en die tussen 1 januari 2016 en 31 december 2018 vakkundig zijn gerestaureerd – kunnen in aanmerking komen om mee te dingen voor deze prijs. Ook bedrijfspanden en openbare gebouwen kunnen voorgedragen worden.

Iedereen kan tot 31 mei a.s. gerestaureerde gebouwen die voldoen aan deze voorwaarden voordragen aan de SAM. Mail het adres van het gerestaureerde pand, en zo mogelijk de contactgegevens van de eigenaar, naar info@apeldoornsemonumenten.nl.

Een werkgroep van de SAM zal uit alle suggesties de tien meest kansrijke voordrachten selecteren en de eigenaren benaderen om aan dit evenement mee te werken.

In september 2019 kunnen belangstellenden deelnemen aan een bustocht om gezamenlijk de tien genomineerde gebouwen te bezichtigen, en een mening te vormen over de kwaliteit van de restauratie. Aansluitend kan iedere deelnemer aan deze bezichtigingstour een stem uitbrengen op het pand van zijn of haar voorkeur. Het gebouw waarop de meeste stemmen worden uitgebracht wordt de winnaar, mits het ook voldoet aan door een (bouw)technische jury te toetsen vereisten van een goede restauratie. De winnaar en twee runners-up zullen tijdens een ceremoniële bijeenkomst bekendgemaakt worden. Zij ontvangen een oorkonde en de winnaar krijgt tevens een sculptuur.