Oud SAM-voorzitter Harro Frieling overleden


Op donderdag 23 februari jl. is Harro K.A. Frieling op 73-jarige leeftijd overleden aan complicaties na een openhartoperatie.

Harro was van 2001 tot medio 2013 voorzitter van de SAM. Voor die tijd was hij anderhalf jaar als penningmeester, respectievelijk vicevoorzitter van de SAM actief.

In al die jaren heeft hij zich met ziel en zaligheid ingezet voor de instandhouding van Apeldoornse monumenten. Zo is het mede aan hem te danken dat onder andere het monumentale Stationsgebouw rond de eeuwwisseling niet werd gesloopt.
Ook heeft Harro zich succesvol ingezet voor het terugbrengen van verdwenen monumentale objecten in Apeldoorn, zoals bijvoorbeeld de klok op het Gymnasium. Als kroon op zijn (SAM)werk mag ongetwijfeld genoemd worden de herplaatsing van de zogenaamde Kwartjesfontein van Pieter Puype in 2009 in de vijver bij Marialust.

Harro zal in onze herinnering blijven als ‘n ware terriër die zich vastbeet in zaken en pas losliet als het doel bereikt was. Met zijn vasthoudendheid heeft Harro op bevlogen wijze gestalte gegeven aan de missie van de SAM: behoud van monumenten en uitdragen van het belang daarvan.

Het SAM-bestuur en ongetwijfeld ook vele andere Apeldoorners zijn Harro daarvoor zeer erkentelijk.