Open Monumentendagen 2020

Versie 2020 van de Open Monumentendagen was weer een groot succes. Dit jaar was het landelijk thema: Leermonument, een selectie van monumenten met een onderwijsfunctie nu, of in het verleden.

Op 12 en 13 september jl. toonden bezoekers zich enthousiast over de gelegenheid een aantal nooit eerder geopende monumenten te kunnen bezoeken, waaronder twee voormalige schooltjes in Hoog Soeren en de Theologische Universiteit Apeldoorn. Het prachtige weer droeg bij aan de uitstekende sfeer en maakte een groot deel van de beperkingen vanwege de corona-epidemie ruimschoots goed, ook al waren er minder monumenten te bezoeken dan in voorgaande jaren.

Een uniek onderdeel bleek de ‘scholenroute’ te zijn langs scholen en voormalige schoolgebouwen; monumentale panden die in de loop van de tijd dikwijls een andere bestemming hadden gekregen.

De scholenroute kan overigens nog altijd worden gefietst. Zie het programmaboekje “Open Monumentendagen Apeldoorn” op https://www.apeldoornsemonumenten.nl/open-monumentendagen/

Tijdens het weekend waren er (naast Statie en CODA) elf panden geopend, waaronder de twee genoemde voormalige schooltjes in Hoog Soeren en de Theologische Universiteit; het Parc Spelderholt; de villa met de lunchroom Brownies&downieS; het Gymnasium; Wittenborg University (de voormalige RK St. Gerardus Majella School), de Rietendakschool; Tot2021 (de oude Ambachtsschool); het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch; en het Ereveld Loenen.

De Theologische Universiteit, Parc Spelderholt, het Gymnasium en Nationaal Ereveld Loenen ontvingen de meeste bezoekers.

Grote dank aan de vele vrijwilligers, die dit jaar een nog grotere taak kregen toebedeeld!