Open Monumentendagen 2019, wederom groot succes

Geheel volgens de traditie van de Open Monumentendagen was het dit jaar ook in dit (tweede) weekend van september wederom fantastisch zonnig weer. Dit betekende dat er veel mensen op stap waren, vaak met de fiets en velen brachten een bezoek aan de Apeldoornse Open Monumentendagen-locaties, in stad en dorp. Met ook dit jaar weer Stationsgebouw Statie als centrale informatiepunt.

Zoals gewoonlijk gingen veruit de meeste bezoekers naar het Voormalig zendstation Radio Kootwijk (3842), ze waren afkomstig uit het hele land. De bussen van Stichting Veteraan Autobussen reden dan ook af en aan vanaf het Station in Apeldoorn. Het Aardhuis was eveneens met de gratis pendelbus te bereiken, daar kwamen zelfs 1213 bezoekers op af. Ook een hoge bezoekersscore had de Middelste Molen (1382). Hoenderloo was met een aantal van ruim 700 een goede vierde, voor wat betreft de aantallen. Het Landgoed Varenna is inmiddels opgedeeld in ‘vele stukken’, gelukkig was er nog altijd de Jachthut, met een film over hoe het vroeger was, samengesteld door het comité-Hoenderloo.

De locaties waar gidsen van het Apeldoorns gidsen collectief waren; de Van Kinsbergenstraat en de Veldvijvers in het Paleispark (aantal: 612) waren toppers. Het was ook genieten bij de Loenense Waterval (aantal: 638). De speciaal voor ons opengestelde locaties, als Menorah (voormalig Minerva theater) en De Maalderij in Klarenbeek konden ook rekenen op veel enthousiaste reacties.

Altijd iets om bij stil te staan – zeker nu, 75 jaar na de bevrijding – is het Nationaal Ereveld in Loenen, waar dit weekend ruim 400 bezoekers geteld zijn.

Waar men ook was, het was genieten voor zowel bezoekers, vrijwilligers als locatie-eigenaren. Deze 33e editie van de Open Monumentendagen in Apeldoorn gaat de boeken in als bijzonder succesvol met in totaal een aantal van bijna 13.500 bezoeken.

Foto boven: zoals ieder jaar zijn er weer paardenkoetsen, hier bij Jachthut Varenna

Foto’s hieronder:
gezellig op het terras van het Theehuis,  Toegang Hoenderloo/Woeste Hoeve; Varenna jachthut,  Yvonne de Vries (benoemd tot ‘Moeder van de Open Monumentendagen Apeldoorn’, vanwege haar 34 jaren OMD medewerking!)