Geslaagd Open Monumentenweekend

Op 8 en 9 september jl. was het weer fantastisch en mede daardoor hebben bijna 12.250 mensen de BankGiro Loterij Open Monumentendagen in Apeldoorn bezocht. Het thema ‘In Europa’ bracht jong en oud naar bijzondere locaties die het ontdekken meer dan waard zijn. Dankzij de medewerking van vele monumenteneigenaren en de inzet van tal van vrijwilligers hebben de opengestelde monumenten ook deze 32ste editie het publiek weer verrast en geïnspireerd. Landelijk trokken de Open Monumentendagen meer dan 1 miljoen bezoekers.

De Open Monumentendagen werden traditiegetrouw de vrijdagavond voorafgaand aan het weekend geopend tijdens het Historisch Café in CODA. De officiële opening werd verricht door Mark Sandmann, wethouder Cultuurhistorie van de gemeente Apeldoorn. Aansluitend vertelde oud-radioloog de heer Bröker over Wilhelm Conrad Röntgen, de Nobelprijswinnaar die zijn jeugd in Apeldoorn doorbracht. De laatste spreker was de heer Beusekom; hij vertelde tijdens deze drukbezochte avond meer over de houten Scandinavische huizenbouw.

Het hele weekend genoten bezoekers van de gastvrijheid van stationsgebouw Statie dat dit jaar het centrale informatiepunt was. Meerdere malen per dag reed een paardentram met circa 30 passagiers richting Het Loo – Hotel de Keizerskroon. Naast de enthousiaste bezoekers aan dit weekend reden ook historische personages mee zoals tsaar Peter de Grote, keizerin Sissi en groothertogin Charlotte van Luxemburg. Ook dit jaar ontbrak Radio Kootwijk met het voormalige zendstation niet in het programma. Deze locatie trok maar liefst ruim 3.500 bezoekers en zij konden voor hun bezoek onder andere gebruikmaken van de bussen die beschikbaar gesteld waren door de Stichting Veteraan Autobussen. Ook verder buiten de stad zelf werd het breed gevierd; o.a. van Wenumse Watermolen tot Papierfabriek de Middelste Molen en van de Woeste Hoeve tot de Echoput: www.monumentendagenapeldoorn.nl

De Open Monumentendagen in Apeldoorn worden sinds 1988 ieder jaar georganiseerd door de Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM), in samenwerking met de gemeente Apeldoorn, andere partners van het Erfgoedplatform Apeldoorn zoals CODA en niet in de laatste plaats dankzij de medewerking van tientallen enthousiaste vrijwilligers.