Julianatoren in de krant

Julianatoren in de krant

Het alom bekende familiepretpark Koningin Julianatoren aan de Amersfoortseweg dankt zijn naam aan de uitzichttoren, die in 1910 werd gebouwd naar ontwerp van de Apeldoornse architect Andries van Driesum (1868-1925), in zijn kenmerkende stijl van metselwerk in witte kalkzandsteen (van steenfabriek Alba aan Kanaal-Zuid) met roze kalkzandstenen versieringen en accenten in chalet-stijl (balustrades van de omlopen), een stijl die ook te zien is in De Parken, waar hij vele villa’s ontwierp.

Opdrachtgever was Gerrit Middelink, die met de toren letterlijk en figuurlijk een attractie van formaat toevoegde aan zijn reeds bestaande uitspanning Belvédère: op de toren kon men bij helder weer met een verrekijker op de klok van de Lebuïnustoren in Deventer zien hoe laat het is.

In de tweede wereldoorlog gebruikten de Duitsers de toren als uitkijkpost. Ze verhoogden hem daarvoor naar 24 meter, omdat de omringende bomen inmiddels flink waren gegroeid. In het gebouw bevindt zich nog steeds de oorspronkelijke houten trap.

De toren is een rijksmonument, maar het pretpark heeft nog een tweede rijksmonument: de grot van Finigal (ook Bengaalse grot genoemd), gebouwd in 1927. In de grot bevindt zich een diorama van de woning van het gezin van Teunis en Geurtje Heetmeijer.
Apeldoorns Kwartetspel

Wegens groot succes van 3 jaar geleden, is er opnieuw een (beperkte) oplage van het Apeldoorns Kwartetspel beschikbaar.
Het is verkrijgbaar bij de SAM en in de CODA-winkel.

De geschiedenis van het Apeldoorns Kwartetspel